Hagearbeid

Hvordan lage jord til grønnsakshagen

Pin
Send
Share
Send

Lære hvordan man forbereder jord til grønnsakshage å ha en rikelig og vellykket innhøsting.

Hvordan lage jord til grønnsakshagen

Riktig jordforberedelse når du dyrker grønnsaker er nøkkelen til vellykket og rikelig høsting, men hvis du unnlater å gjøre dette, kan det i stor grad hindre dyrking av krevende planter.

Ideell jord for å dyrke grønnsaker

Hver hage har forskjellige jordtyper, og hvis den ikke er i samsvar med den ideelle jordtypen som anbefales for dyrking av grønnsaker, må den endres.

Den ideelle jorda for å dyrke grønnsaker bør ikke være for lett eller for komprimert, den skal være smuldret og ha en balansert tekstur. Luftig og gjennomtrengelig, men samtidig har den kapasitet til å beholde vannet.

Jorda må være fruktbar og rik på organisk materiale. Det må ikke være for lett, sand eller tung leire. Hvis du har lignende jordstruktur - er du heldig, ellers må du jobbe med den.

Hvordan forbedre jordstrukturen?

Det er ikke en rakettvitenskap, for å forbedre jordstrukturen må du legge til mye organisk materiale. Tilsetning av kompost, godt råtnet gjødsel, humus, bladform eller annet organisk materiale i dyngen vil gjøre dette.

Endring av leirrik jord

Komprimert jord har en stor andel leire, og du må løsne den for å forbedre permeabiliteten.

Legg grov sand til leirejord, dette vil øyeblikkelig lette den. I tung leirrik jord, legg til godt råtnet ku eller hestegjødsel i bulk for å forbedre teksturen.

Endring av sandjord

Hvis du har sandjord, vil tilsetning av organisk materiale forbedre dets evne til å beholde fuktighet. Det vil også gi planter næringsstoffer.

Når er den beste tiden å forberede jord til grønnsakshagen

Du kan forberede jorden når som helst. Den beste tiden å forberede jord er imidlertid vår når jorden er brukbar og ikke frossen.

Leirike jordarter er best forberedt på høsten (høsten). For å gjøre dette, må du grave opp stedet dypt (ca 12-15 tommer dypt er nok) og innlemme gjødsel i det (50:50 er flott).

Ikke planer jorden. Jorda som er igjen på bakken vil bli utsatt for frost og regn, dette vil gi en ønskelig smuldrende form til den tunge jorda og bidra til å forbedre teksturen.

Slik forbereder du jord til grønnsakshage: Noen få tips

  • Et tilskudd av rottet gjødsel er den fineste måten å forbedre strukturen til noen form for jord.
  • For en veldig lett sandjord eller for tung leirejord som ikke er brukbar og i en slik tilstand at den ikke er egnet for dyrking av grønnsaker, er det best å bruke hevede senger.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: Helt Grønn - Lag kjøkkenhage i pallekarmer (Kan 2024).