Kjæledyr

Hva spiser meitemarkene? Hvordan hjelper meitemark jorden

Pin
Send
Share
Send

Noen gang lurt på–Hva spiser meitemark og hva som gjør dem til den mest dyrebare vennen til gartnere? La oss få vite mer om dem i denne artikkelen!

Meitemark er rørformede ormer som tilhører slekten til annelidene. Omtrent 700 forskjellige typer meitemark eksisterer over hele verden. De lever i jorda og hjelper til med å øke mengden luft og vann inn i den. Meitemark er en viktig del av det terrestriske økosystemet, og fungerer som små ingeniører, snur og lufter jorden. De gir nøkkelhjelp til gartnere, spesielt bønder da de fungerer som kompostboere. Hva meitemark spiser, etterlater de det i form av avføring, som er verdifull gjødsel.

Les også: Hvordan lage organisk gjødsel fra grønnsaksrester


Sammensetning av meitemark

Strukturen til meitemark avhenger hovedsakelig av arten; de kan være 10 mm-360 mm lange og 1 mm-25 mm brede. Imidlertid kan en art som er hjemmehørende i Australia, Giant Gippsland meitemark (Megascolides australis) bli opptil 3 meter (10 fot) lang. De vanligste meitemarkene (Lumbricus Terrestris) bærer mange sylindriske kroppsringer som øker med alderen. Voksne ormer har mer enn 150 kroppsringer, og de blir opptil 30 centimeter lange.

Meitemark er hermafroditter, ettersom de har både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer i en individuell kropp. Ormer har heller ikke et indre skjelett, men de opprettholder kroppsstrukturen gjennom kammerkammeret, som er fullt av væske, og fungerer som et hydrostatisk skjelett.


Hva spiser meitemarkene?

Meitemark er altetende, ettersom de får næring gjennom både dyr og planter. Selv om noen undersøkelser kalte dem som Detritivores, som betyr at de spiser råtnende planter og dyr. De lever av organisk materiale, små mikroorganismer, døde blader og gress på jordoverflaten, som en basisfôr. Dessuten spiser de også grønnsaker og bær; under jorden overlever meitemark også på alger, sopp og bakterier. Meitemark inntar også sopp, som er kjent som mycorrhiza, og vokser på røttene til visse planter.

Avslutningsvis spiser ormer jord, husdyrgjødsel, blader, gress og døde røtter. De får ernæring etter saken som er tilstede i dem, og returnerer den tilbake i form av ormstøperier (Vermicast), som er gjødsel av høy kvalitet.

Tips: Hvis du holder ormer for å lage vermicompost, så mate dem med kjøkkenrester som grønnsaker, frukt og fuktig jord.


Hvorfor er meitemarkene gartnerens beste venn?

Meitemark spiller en viktig rolle i å forbedre jordens fruktbarhet. Mens de blander seg med jord, trekker de det store organiske stoffet og endrer det til rik humus ved å makulere det i små biter.

Også ormegjødsel (ormutskillelse eller avføring) inneholder høye konsentrasjoner av nitrogen, kalium, fosfor og delvis fordøyede materialer som inneholder mange næringsstoffer som hjelper til med sunn plantevekst og fungerer som en organisk gjødsel av høy kvalitet.

De hjelper også med å forbedre jordstrukturen, luftingen og dreneringen gjennom deres gravende aktivitet. Unektelig er disse virvelløse dyr sanne mestere for jordforbedring.

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: Σεμινάρια για βιολογικά φυτοφάρμακα (Kan 2024).