Beholdergrønnsaker

Voksende arvestomater i potter: 5 beste arvestomatplanter

Pin
Send
Share
Send

Det er mulig å dyrke arvestomater i potter. Her er en liste over de 5 beste variantene du kan prøve. Sjekk ut!

Hvis du ikke har plass til en hage, er det ingen grunn til at du ikke kan nyte deilige modne tomater. Heirloom-tomatplanter vokser usedvanlig godt i beholdere.

De fleste arvestomatplanter vokser godt i en beholder så lenge du vet hvordan du skal dyrke dem riktig. Hvilke sorter er bedre og lettere å håndtere.

Les også: De beste tomatvarianter å dyrke i containere

Bestem vs. ubestemt

Bestemme varianter gjør det bedre i containere fordi de bare blir opptil tre eller fire meter høye og er kompakte i naturen. Du trenger ikke å bekymre deg for å stikke og trellisere mye. Det er noen andre forskjeller i tillegg til høydeforskjellen; ubestemte tomatplanter kan bli opptil 7 meter høye. Bestemme planter produserer all frukten over en periode på tre uker. De vil ikke fortsette å produsere gjennom hele sesongen.

Ikke vær redd for å dyrke en ubestemt tomatplante! Selv om de er større og trenger staking, trenger du bare å kjøpe en større pott for å imøtekomme veksten. Du vil aldri bruke potter mindre enn 5 liter. For større arvestykker, for eksempel Brandywine, vil du kjøpe en pott mellom 15-24 liter!

Topp 5 arvestomatplanter

1. Konjakkvin

En av de beste arvestomatene å vurdere er Brandywine. Gartnere elsker det for den unike smaken og størrelsen. Brandywine-tomater kan vokse opp til 2 pund hver! I stedet for den typiske røde fargen er fruktene en rosa nyanse.

Disse arvestomplanter er ubestemt, så de blir ganske store. Du må sette disse plantene, samt trene regelmessig beskjæring. Noen gartnere bruker bur for å inneholde disse plantene. De er verdt bryet; deres unike smak gjør Brandywine til en av de mest smakfulle tomatene.

2. Stupice

De av oss som lever i et kjøligere klima, elsker Stupice-tomater. Denne sorten har sin opprinnelse i Tsjekkoslovakia. Selv om smaken ikke er spesielt fremragende eller uvanlig, er Stupice-tomater en av de tidligste plantene. Når du bor i et kjøligere område, vil du forlenge vekstsesongen så lenge som mulig. De som bor i det nordlige klimaet, drar nytte av disse arvestomplanter, spesielt hvis du dyrker dem i containere.

Selv om de er en ubestemt tomatplante, er de kompakte, så du trenger vanligvis ikke å satse dem. Stupice produserer frukt som er to inches i diameter, med en lang vekstsesong. Anlegget vil produsere hundrevis av disse små fruktene.

3. Sølvgran

Noen gartnere liker å dyrke planter som også er dekorative. Silvery Fir Tree vokser godt i beholdere fordi de er kompakte i naturen. Du trenger ikke å stake disse plantene fordi de sjelden blir høyere enn 24 tommer.

De skiller seg fra andre tomatplanter på grunn av deres fjærete, sølvfargede grågrønne løvverk. Fruktene er runde, i kontrast til de vakkert fargede bladene. Fruktene måler 3 til 3 ½ tommer i diameter og veier 5 til 6 gram. Silvery Fir Tree-tomatplanter er en bestemt variant, og produserer deilige frukter nær to måneder etter planting.

4. Japansk svart trifele

Hvis smaken er hovedmålet ditt når du velger arvestomatplanter, er den japanske Black Trifele en plante du kanskje trenger å dyrke. Selv om disse fruktene ikke er så store som Brandywine-tomater, er de pæreformede og gir en fantastisk mahognyfarge når de begynner å modnes. De veier vanligvis 3 til 5 gram. Best av alt, disse plantene er tunge produsenter, slik at du får en stor innhøsting.

Smaken deres er unik, kompleks med et snev av røyk. Når du spiser en, vil du aldri feile den for en annen type igjen. En annen funksjon som gartnere elsker den japanske Black Trifele er at fargen deres skiller seg ut mot bladene, noe som også gjør det til et dekorativt valg. Dette er en ubestemt tomat og vil kreve en sterk innsats.

5. Manitoba

Disse tomatene er en solid tomat, utviklet for gartnere i Canada. Fordi årstidene er kortere der, kan du forvente at Manitoba-planter produserer tidligere i sesongen enn vanlig. I gjennomsnitt er modenhetstiden 63 dager, avhengig av vær og temperatur. De når en generell høyde på 3 meter høy. Fruktene er ikke så store som Brandywine, men de er en utmerket skiver tomat. Du kan forvente at fruktene skal være runde, røde og 3 til 4 tommer i diameter med en smakfull smak.

Tips for dyrking av arvestomatplanter i beholdere

  • De fleste tomatplanter trenger minst en beholder med en dybde på 12 til 18 tommer.
  • En mindre krukke kan føre til problemer som at jorden tørker ut for fort eller at blomsten slutter å råtne. Større beholdere hindrer at jorda tørker ut for raskt i løpet av den varme sommeren.
  • Arvestomater trenger 6 til 8 timers sol hver dag. Ettermiddagssol kan overbelaste planten med sollys som er for varmt. Med mindre du kan forplikte deg til en vanning morgen og kveld, kan du prøve å velge et sted på terrassen som får rikelig med sollys tidligere på dagen.
  • Hvis du vet at du trenger innsatser fordi du valgte ubestemte tomatplanter, legg innsatsen inn tidligere. Tidlig staking gir plantene dine en sjanse til å lære å vokse vertikalt opp ved hjelp av stav.
  • Det største hensynet er hvor ofte du vanner beholderne. Beholdere tørker ut mye raskere enn hevede senger. Under-vanning og over-vanning kan ha skadelige effekter. Du bør alltid sjekke jorda før vann. Hvis det er tørt en tomme ned i jorden, må du vanne.

Bare fordi du ikke har en vanlig hage, betyr ikke det at du ikke kan glede deg over å dyrke arvestomatplanter. De vokser godt i containere. Selv om dette er 5 av de beste valgene, har hver gartner sin personlige favoritt. Over tid vil du finne de du elsker mest.


Tina Martino: Hennes lidenskap er hagearbeid. Sammen med mannen og barna dyrker de hvert år en hage som er stor nok til å gi familien på fem med over halvparten av det vi trenger. Foruten grønnsaker og en liten bærplast, fokuserer hun også oppmerksomheten mot å forskjønne hjemmet med strategisk plasserte blomster, urter og blomstrende planter. Hagearbeid er mer enn bare en hobby; det er en livsstil.


Fest det!

Pin
Send
Share
Send

Se videoen: Sådan Beskærer du dine roser om foråret. (Kan 2024).